Der skelnes på Dan Home mellem børnehjemsbørn og kostskolebørn.
*Børnehjemsbørn bor på børnehjemmet, fordi deres familier desværre ikke er i stand til at tage sig af dem – heller ikke med ‘småting’. Disse børnehjemsbørn betaler intet for at bo på børnehjemmet og børnene er ret afhængige af, hvad der bliver sponseret til Dan Home.
*Kostskolebørnene bor på børnehjemmet fordi der f.eks. er alt for langt til skolen og deres familier betaler for børnenes ophold på Dan Home.
Der er pt. 14 børnehjemsbørn og 10 kostskolebørn på Dan Home, altså ialt 24 børn bor på Dan Home.

De børn, der har været hjemme på juleferie, er vendt tilbage til Dan Home i slutningen af januar, hvor skolen også startede op med den første termin i år. Der blev betalt skolepenge for de sponserede børn og jeg fik også en liste over de sponserede børns aktuelle ekstra behov, såsom skoletasker, skoleuniform, skolebøger og en del andre småting som f.eks. madkasse, strømper.

Det er hele tiden en overvejelse af, hvad der er penge til at støtte med?
Og er det bedre at give lidt til alle børnehjemsbørnene? Eller købe lidt mere og så kun give til de sponserede børn?

I øjeblikket overvejer jeg, hvordan jeg skal prioritere mellem følgende 4 behov:

* Specielle behov hos egne sponsorbørn.
Hvis jeg opfylder behovene hos mine to sponsorbørn, så kan det nok klares for 400-500 kr.

* Skoleuniformer til de 14 børnehjemsbørn.
Jeg har fået lidt svingende priser oplyst på skoleuniformer og skolesweater. Måske der er en slags rabat, hvis man køber både uniform og sweater samtidig? Eller også er priserne bare ændret i løbet af den tid, hvor jeg har forespurgt på priser. Men jeg skal nok regne med omkring 1000 kr. for uniformer til alle 14 børnehjemsbørn og måske 300-400 kr. mere, hvis der skal sweaters med. Hvis jeg vælger at købe skolesweaters senere, så er det min opfattelse, at prisen er en del højere end hvis man køber et sæt samtidig.

* Skoletasker til de 14 børnehjemsbørn.
Skoletaskerne varierer også i pris og de kan fåes fra omkring 40-80 kr. pr. stk. Så her kan jeg måske give en taske til hver af de 14 børnehjemsbørn for en samlet pris af max. 800 kr. Det er lidt vanskeligt at sige priserne nøjagtigt. Bare forstil dig, at du skulle købe skoletaske i Danmark – her varierer priserne jo også ret voldsomt. I Uganda kan det også være vanskeligt at købe så mange ens skoletasker, da udvalget i butikkerne ikke er stort. Da ingen skal tjene på købet, så er det lidt af en udfordring at få en nøjagtig pris og priserne er derfor blot anslået. Jeg burde nok også beregne lidt til transport, men foreløbig har jeg ikke gjort det.

* Spare sammen til at få gulvet støbt i Dan Home.
Det er ret bekosteligt at få støbt gulv, da cement er forholdsvis dyrt. Omvendt er det også et stort problem med jiggers, der er en larve, der gnaver sig ind i huden. Der er ligeledes ret mange rotter i området. Et støbt gulv kunne afhjælpe nogle af disse skadesdyr indendørs.

Så lige pt. er jeg i tænkeboks!